Detective Club

Spel van de maand – maart 2021

Er was – en er is nog altijd – ‘Dixit’, een spel met poëtische afbeeldingskaarten. Wie weet te achterhalen welke kaart een speler bedoelt met een goedgekozen uitspraak? ‘Dixit’ is ondertussen wereldwijd een klassieker geworden.

Er was – en er is nog steeds – ‘Spyfall’, een partyspel rond spitsvondige mondigheid. Weet een onwetende speler te ontdekken op welke plek de anderen zich volgens hun kaarten samen bevinden? Voor grotere spelersgroepen is ‘Spyfall’ een echte topper.

Nu is er ook ‘Detective Club’, dat de kwaliteiten van ‘Dixit’ en ‘Spyfall’ samen brengt. Het belangrijkste is de set van maar liefst 168 kaarten die de fantasie prikkelen. Elke speler mag er zo 6 in de hand nemen. Eén speler krijgt bovendien een potlood en enkele notaboekjes. Hij noteert in alle boekjes behalve één een trefwoord dat toepasselijk is voor enkele van zijn handkaarten. Het ene boekje blijft blanco. Dan legt de schrijver een kaart op tafel en geeft elke speler een boekje, zonder dat iemand weet wie het blanco exemplaar krijgt. Om beurt leggen de spelers nu een eerste en in een volgende beurt een tweede kaart op tafel, die liefst passen bij het neergeschreven woord. Voor degene met het blanco boekje komt het er op aan onopvallend en snel een rode draad te vinden tussen de kaarten die hij ziet, en op basis daarvan ook een kaart af te leggen.

Zodra iedereen twee kaarten heeft afgelegd, maakt de startspeler het themawoord bekend en licht hij zijn gekozen kaarten toe. Ook de andere spelers motiveren hun keuze. Dan wijst elke speler degene aan, die naar zijn mening het woord niet kende. Kunnen de medespelers ontdekken wie zonder voorkennis zijn kaarten toonde? Wie kan er zich het beste uitpraten? Er is zelfs een puntentelling voorzien, al zullen velen dat voor het spelplezier overbodig vinden.

Door de eenvoudige maar uitdagende spelmechanisme, de schitterende grafiek en het hoge amusementsgehalte verdient ‘Detective Club’ het om op zijn beurt snel een klassieker te worden.

Johan & Agnes Witters-Peil

(Jumping Turtle Games | Oleksandr Nevskiy | 4-8 spelers vanaf 8 jaar)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: