Parijs. De Lichtstad

Spel van de maand – februari 2021

Naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs kreeg die stad als eerste elektrische straatverlichting. Dat is het verhaal achter het abstracte tweepersoonsspel ‘Parijs. De Lichtstad’. Een onverwacht thema misschien, maar het werkt wél. Leuk toch?

Het spel verloopt in 2 fases, waarbij de spelers telkens beurtelings kiezen tussen 2 acties. In de eerste fase plaatsen ze ‘kasseitegels’ op het bouwveld of verwerven ze gebouwen die ze in de tweede fase willen bouwen. De kleuren op de kasseitegels geven aan waar de ene, de andere of beide spelers verder in het spel hun gebouwen mogen plaatsen. Op die tegels zijn ook de straatlantaarns afgebeeld, die hun rol spelen bij de puntentelling op het einde van het spel.
In de tweede fase kunnen de spelers hun gebouwen plaatsen. Ze kunnen dan ook een van de actiekaarten activeren om bijzondere mogelijkheden te gebruiken: een extra gebouw verwerven, een spelfiguur met bijkomende scoremogelijkheden plaatsen, een lantaarn opwaarderen…
Juiste keuzes maken op het goede moment, doorzien wat je tegenspeler voor ogen heeft en een beetje ruimtelijk inzicht: daarmee haal je de overwinning binnen. Knap bedacht toch?

Het spelbord zit verwerkt in de doos. De actiekaarten lijken wel antieke prentkaarten. De gebouwen zijn in reliëf uitgewerkt. Mooi toch?

Met een lichte overdrijving zou je dit spel in één woord kunnen omschrijven: lumineus.

Johan & Agnes Witters-Peil

(999 Games | J.A. Abascal | 2 spelers vanaf 8 jaar)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: